Romerska siffror 438
I romerska siffror skrivs siffran 438 som CDXXXVIII.
438 = CDXXXVIII
Vad är 438 i romerska siffror?
För att omvandla talet 438 till romerska siffror måste vi först skriva det i sin expanderade form. Detta kan göras genom att bryta ner 438 i sina beståndsdelar, som i det här fallet skulle vara 500 - 100 + 10 + 10 + 10 + 5 + 111.
Därefter ersätter vi varje siffra med motsvarande romerska talsymbol. Vi får alltså (D - C) + X + X + X + V + I + I + I.
Slutligen kombinerar vi alla symbolerna för att få det slutliga svaret: CDXXXVIII.
Tal | Splittra | Romerska tal |
---|---|---|
400 | 500-100 | CD |
30 | 10+10+10 | XXX |
116 | 5+111 | VIII |
500-100+10+10+10+5+111 | CDXXXVIII |
Därför är 438 i romerska siffror CDXXXVIII.