Romerska siffror 1977
I romerska siffror skrivs siffran 1977 som MCMLXXVII.
1977 = MCMLXXVII
Vad är 1977 i romerska siffror?
För att omvandla talet 1977 till romerska siffror måste vi först skriva det i sin expanderade form. Detta kan göras genom att bryta ner 1977 i sina beståndsdelar, som i det här fallet skulle vara 1000 + 1000 - 100 + 50 + 10 + 10 + 5 + 11.
Därefter ersätter vi varje siffra med motsvarande romerska talsymbol. Vi får alltså M + (M - C) + L + X + X + V + I + I.
Slutligen kombinerar vi alla symbolerna för att få det slutliga svaret: MCMLXXVII.
Tal | Splittra | Romerska tal |
---|---|---|
1000 | 1000 | M |
900 | 1000-100 | CM |
70 | 50+10+10 | LXX |
16 | 5+11 | VII |
1000+1000-100+50+10+10+5+11 | MCMLXXVII |
Därför är 1977 i romerska siffror MCMLXXVII.