Romerska siffror 1234
I romerska siffror skrivs siffran 1234 som MCCXXXIV.
1234 = MCCXXXIV
Vad är 1234 i romerska siffror?
För att omvandla talet 1234 till romerska siffror måste vi först skriva det i sin expanderade form. Detta kan göras genom att bryta ner 1234 i sina beståndsdelar, som i det här fallet skulle vara 1000 + 100 + 100 + 10 + 10 + 10 + 5 - 1.
Därefter ersätter vi varje siffra med motsvarande romerska talsymbol. Vi får alltså M + C + C + X + X + X + (V - I).
Slutligen kombinerar vi alla symbolerna för att få det slutliga svaret: MCCXXXIV.
| Tal | Splittra | Romerska tal |
|---|---|---|
| 1000 | 1000 | M |
| 200 | 100+100 | CC |
| 30 | 10+10+10 | XXX |
| 4 | 5-1 | IV |
Därför är 1234 i romerska siffror MCCXXXIV.